В нашите представи винаги сме свързвали Майорка единствено с плажове, много алкохол и безкрайни редици от шумни заведения.
Ян, наш близък приятел от Белгия, от години ни говореше за този остров и за неговите планини и пътеки. Ние слушахме въодушевените му разкази с малко недоверие, но все пак  накрая не устояхме на поредната му покана. Оказа се, че не сбъркахме.
С множество исторически и културни забележителности, Майорка се оказа истинско съкровище. От величествените планини, уникалните каменни пътеки и стени, старинните замъци до красивите катедрали, през традиционните малки села, островът разкри пред нас част от своята богата природа, история и културно наследство.
Островът ни предложи и нещо много по-дълбоко и уникално – Камино де Майорка, или пътят на Сейнт Джеймс. Това не беше просто още един туристически маршрут; получи се истинско приключение, което ни позволи да се потопим още по-дълбоко в културата и красотата на Балеарите.

Релефна карта на Майорка

Пристигнахме късно през нощта и разгледахме Палма по тъмно от колата. Първата ни спирка беше градчето Аларо.

Тук започва нашето пътуване. Първата ни цел Castell d'Alaró, e обвита в мъгла

Още с първите стъпки забелязахме една характерна особеност на пътеките тук- в голямата си част те са изградени от камък. Това ни накара да се заинтересуваме от тях. Каменните пътеки на Майорка имат дълбоки исторически корени. Те са използвани от местните жители в продължение на векове за транспорт на стоки, и представляват единствената връзка между отдалечени села. Много от тях са запазени в оригиналния си вид и днес представляват прозорец към миналото на острова. Можем да видим древни мостове, изкусно издълбани стъпала и дори римски и мавритански архитектурни решения.
Пътеките ни водят през разнообразни местности – от буйни гори до скалисти върхове и идилични долини. Тук можем да се насладим на спиращи дъха гледки към морето, да се разходим покрай маслинови и бадемови горички, и да се запознаем отблизо на дивата природа на острова.
Каменните пътеки на Майорка са истинско съкровище за любителите на природата и историята. Те ни предлагат възможност да видим острова по един различен, по-спокоен и вдъхновяващ начин. Независимо дали сме опитни планинари или просто търсим ново приключение, тези пътеки винаги очароват със своята красота и мистерия.

В последните години тази мрежа от древни пешеходни пътеки е възстановена от местните власти. Желанието им е да променят негативния имидж на Майорка и да стимулират по-устойчивия вид туризъм – планинския. За улеснение на туристите популяризират многоетапния маршрут наречен „Ruta de Pedra en Sec GR 221″ („Пътя на сухата зидария„).  Пътят минава по дължината на планината Сера де Трамунтана и е около 150 км. Всеки етап преминава през планински села, върхове и комбинира красивите гледки към планината и към морето. Маркиран е добре, а проектът включва и отличен обществен транспорт. Много стари сгради са преустроени в уютни хижи, които предлагат добри условия за нощувка.

Достъпът до тази пещера е само през малкия отвор в ляво.

Една от най-уникалните и традиционни техники, които могат да бъдат видени по цялата островна територия, е сухата зидария. Тази древна практика, известна на испански като „piedra en seco“ или „pedra en sec“ на каталански, представлява изграждане на конструкции от камъни без използване на свързващи материали като цимент или хоросан.
Сухата зидария има дълбоки корени в историята на Майорка, датиращи от преди хиляди години. Тази техника е била използвана от древните култури на острова за изграждане на стени, тераси, пътища и други структури. Археологическите находки показват, че техниката е била развита и усъвършенствана през вековете, като част от културното наследство на региона.
Основният принцип на сухата зидария е внимателното подреждане на камъни, така че те да се държат стабилно един на друг чрез собствената си тежест и форма. Това изисква високо ниво на умения и опит от страна на зидарите, които трябва да избират и подреждат камъните по начин, който да осигури максимална стабилност и устойчивост. Процесът включва внимателен подбор на камъни, за да се осигури добро напасване и стабилност. Обикновено се използват местни материали, което придава на конструкциите характерния им вид и свързва архитектурата с природната среда. От особена важност е и подреждането на камъните – те се подреждат така, че тежестта им да се разпределя равномерно и структурата да бъде стабилна. Това включва поставяне на по-големи камъни в основата и постепенно намаляване на размера към върха.
От решаващо значение е правилното поставяне на малките камъни, които се използват за запълване на празнини и заключване на по-големите камъни на място.
Сухата зидария се използва за различни цели на Майорка, включително изграждане на тераси за селскостопански нужди, укрепване на склонове и създаване на огради. Терасирането е особено важно в планинските райони на острова, където позволява отглеждане на култури на иначе неплодородни и стръмни терени.
Тези конструкции не само са функционални, но и допринасят за уникалния ландшафт на Майорка, като запазват традиционния облик на селските райони и планините.
Конструкциите, изградени по този начин, са изключително здрави и дълготрайни, като същевременно са екологично съобразени, тъй като не изискват използване на свързващи материали и са изцяло съставени от местни ресурси.
През 2018 година техниката на сухата зидария е включена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, което подчертава значимостта й не само за Майорка, но и за целия свят.
Запознахме се с група доброволци от Калифорния, които бяха тук за да усвоят и запазят това изкуство. Те работеха по възстановяването на една стена и смятаха да използват наученото по-късно, като прилагат този уникален метод и в своята родина. 

Пътеките минават през заградени парцели, в които се отглеждат животни. За да се премине от е необходимо оградата да се преодолее по стълбата. Така няма как вратата да бъде оставена отворена и животните да избягат.
Първи поглед към морето отвисоко
Като че ли още е малко рано за къпане в морето.

Връх Пуч Майор се извисява на 1,445 метра над морското равнище, правейки го най-високата точка на Майорка и на Балеарските острови. Той е не само природна забележителност, но и има значително военно и научно значение. На върха се намира военна база и радио-телевизионни антени, които са частично недостъпни за посещение. Въпреки това, околните райони предлагат множество маршрути за туристи, които желаят да се насладят на гледките и природата.
Пуч Майор и околните му райони са дом на богато разнообразие от флора и фауна. Планинските склонове са покрити с гори от дъб, маслинови дървета и редки ендемични видове растения. Животинският свят включва редки птици, като червенокрилите соколи и различни видове гущери и змии.

Първа среща с най-високия връх на Майорка - Пуч Майор
Поглед към пристанището на Сойер. Върхът се вижда и от тук

Едно градче, в което пренощувахме една от вечерите беше Сойер (Sóller). Той е малък, но изключително очарователен град, разположен в северозападната част на Майорка. Сгушен в плодородна долина, обградена от планини, Сойер е известен със своите цитрусови градини, архитектурна красота и старинния си трамвай, който добавя романтичен чар на това място.
Сойер има богата история, която се простира назад до времената на римляните и маврите. Градът процъфтява през XIX век благодарение на търговията с цитрусови плодове, особено портокали и лимони, които се изнасяли главно за Франция. Това довежда до значително благосъстояние и развитие на града, което се вижда в неговата прекрасна архитектура.
Една от най-големите атракции на Сойер е неговият исторически трамвай, известен като „Оранжевият експрес“. Трамваят е открит през 1913 година и свързва града със пристанището Порт де Сойер, преминавайки през живописни пейзажи и обширни цитрусови градини. Пътуването с този трамвай е като пътуване назад във времето.

Следващата ни цел беше манастирът Лук. Разположен в сърцето на планината, манастирът Лук (Santuari de Lluc) е един от най-значимите религиозни и културни центрове на Майорка. Богатата му история, започва през XIII век. Според легендата, мястото става свещено, когато овчарче на име Ллук открива статуя на Дева Мария в близката гора. Тази статуя, известна като „La Moreneta“ поради тъмния цвят на лицето й, става обект на поклонение и скоро след това на мястото е издигнат манастир.
Архитектурата на манастира Лук съчетава различни стилове, от готически до барокови елементи, които отразяват дългата му история. Основната църква е централното място за поклонение, където се съхранява статуята на Дева Мария.
Нашия приятел Ян беше успял да резервира места за спане в манастира и имахме възможността да пренощуваме тук и да се насладим на магията и красотата на това свещено място.

Камино де Майорка е маршрут, който се простира през живописните пейзажи на острова, от великолепните планини на Сера де Трамунтана до зелените долини и историческите градове. Този маршрут напомня известния Камино де Сантяго в Испания, но с уникален средиземноморски чар.

По пътеките виждахме странни каменни конструкции. От обясненията на Ян разбирахме за тяхното минало предназначение. Една такава конструкция е т.н. „снежна къща“. Със своя  топъл климат и дълги летни месеци, Майорка може да не изглежда като място, където ледът играе важна роля. Въпреки това, островът има дълга традиция на съхраняване на лед, която датира от няколко века назад. Тази практика е била жизненоважна за поддържане на храна и напитки охладени преди изобретяването на модерното хладилно оборудване.
Основният метод за съхраняване на лед е използването на така наречените „невери“ (навес), които са специално изградени структури за съхранение на сняг и лед. Обикновено са разположени на височина между 800 и 1200 метра и представляват дълбоки ями, облицовани с камъни. Над ямите се поставят дървени покриви или дори земни насипи за допълнителна изолация. През зимата, когато падне сняг, местните жители събират снега и го тъпчат в неверите, за да създадат плътни ледени блокове. Този процес продължава през цялата зима, като ледът се натрупва на слоеве. Ледът, събран през зимата, се съхранява в неверите през цялата година. През лятото ледът се изважда и транспортира до градовете и селата, където се използва за охлаждане на храна и напитки, както и за медицински цели.

Неверите: Традиционните ледени ями

В центъра на планината се намира селцето Валдемоса. Всички пътеки минават през него. То е едно от най-живописните села на острова. Разположено сред зелените хълмове на Трамунтана, Валдемоса е място, което очарова със своите калдъръмени улички, старинна архитектура и културно наследство.
Историята на Валдемоса е дълбоко вкоренена в местната култура и традиции. Селото е известно и с Картузианския манастир, основан през 14-ти век.
Гъсти гори, живописни планински маршрути и маслинови горички обграждат селото, правейки го идеално място за разходки и излети. Разкриват се спиращи дъха гледки към Средиземно море и планинските върхове.
Уникалните картини по вратите
Една от най-очарователните особености на Валдемоса са керамичните плочки с рисунки по вратите на къщите. Тези художествени произведения изобразяват сцени от ежедневния живот, религиозни мотиви и фолклорни елементи, създавайки неповторимо усещане за идентичност и културна принадлежност. Много от картините изобразяват светии и библейски сцени, което отразява дълбоката религиозност на местните жители.
Тези картини са израз на традицията и занаятите, предавани от поколение на поколение, и допринасят за уникалната атмосфера на селото. Разхождайки се по улиците на Валдемоса, не може да не забележим колко са разнообразни и красиви тези малки произведения на изкуството, които създават усещане за минало и същевременно придават на селото модерен арт характер.

Пътеката на контрабандистите води началото си от времената, когато контрабандата била често срещана практика по бреговете на Майорка. Местните жители, познаващи добре труднодостъпния терен, използвали тези пътеки за да пренасят нелегални стоки като тютюн, алкохол и текстил. Контрабандистите използвали тесните и скрити пътеки в планините, за да избегнат властите и успешно да доставят своите товари.

Храната на Майорка отразява дългата история на острова, включително влияния от арабската, каталунската и средиземноморската кухня. Традиционните майоркински ястия са създадени с местни продукти, които включват пресни зеленчуци, маслини, морски дарове и ароматни подправки.
Основни ястия
Ensaimada: Това е може би най-известният сладкиш на Майорка. Ensaimada е сладко тесто, което се прави с мая, захар и свинска мас.

Sobrasada: Тази пикантна пастетна наденица е уникална за Майорка. Sobrasada се прави от свинско месо, червен пипер и сол, които се сушат и ферментират.
Tumbet: Tumbet е класическо майоркинско ястие, което включва пържени зеленчуци като патладжани, картофи и чушки, наредени в пластове и заляти с доматен сос. 
Frito Mallorquin: Тази традиционна рецепта включва смес от пържено свинско месо или агнешко, черен дроб, картофи, чушки, лук и различни подправки. 
Морски дарове
Caldereta de Langosta: Тази вкусна супа от омари е едно от най-престижните ястия на Майорка. Тя включва омари, домати, лук, чесън и различни подправки, готвени бавно до получаване на богата и ароматна супа.
Paella: Майоркинската версия обикновено включва морски дарове като миди, скариди и калмари, заедно с шафран и различни зеленчуци.
Десерти:
Gató de Almendra: Това е традиционен майоркински бадемов кекс, направен с мляни бадеми, яйца и захар. 

Coca de Patata: Този сладък хляб, направен с картофи, е характерен за Валдемоса. 

В хижите за обяд избирахме вкусното Памболи (Pa-amb-oli). Pa-amb-oli буквално се превежда като хляб с олио. Но гарниран с вкусни шунка и кашкавал, маслини и чаша вино, този сандвич става нещо много вкусно!
Водоснабдителните системи на Майорка имат дълга история, датираща още от римско време. Островът, със своя сух климат и ограничени водни ресурси, винаги е разчитал на иновативни решения за осигуряване на вода. Римляните, а по-късно и маврите, са изградили сложни системи от акведукти, кладенци и цистерни, много от които все още могат да се видят днес.
Има нещо и за любителите на "виа ферата"
Попаднахме на сватбено тържество, церемонията беше на тази площадка. Младоженците ни подариха бутилка шампанско, което веднага изпихме за тяхно здраве в импровизираните празнични чаши, които си направихме от бутилки минерална вода.

Нашата екскурзия из планините на Майорка малко изненадващо се оказа едно наистина незабравимо приключение, изпълнено с вдъхновяващи гледки и природна красота. Планинският масив Сера де Трамунтана ни предостави възможност да се насладим на драматични пейзажи, стръмни склонове и гъсти гори. Всяка стъпка ни приближаваше до природата и спокойствието, които се оказаха толкова характерни за тази част на Майорка.
По време на нашето пътуване, ние посетихме очарователни села като Валдемоса и Дея, които ни посрещнаха с традиционна архитектура и гостоприемни местни жители. Каменните къщи, тесните калдъръмени улички и цветните градини създадоха усещане за връщане назад във времето.
Вкусихме и от автентичната кухня на Майорка, наслаждавайки се на местни деликатеси и свежи морски дарове. Тези кулинарни изживявания допълниха нашето пътуване и ни позволиха да усетим истинската същност на острова.
Завръщайки се у дома, ние носим със себе си не само красиви снимки и сувенири, но и спомени за едно изживяване.

Благодарим ви, че бяхте част от нашето пътешествие. Надяваме се, че нашите разкази и снимки ще ви вдъхновят да откриете своите собствени приключения и да се влюбите в магията на Майорка, както направихме ние. До нови срещи и нови върхове!

 

Може би това също ще ви заинтересува

Остров Кефалония

Остров Кефалония, най-големият от Йонийските острови, е известен със своята природна красота, живописни плажове и кристално чисти води. Разположен в Йонийско море, островът предлага разнообразни пейзажи - включително планини, зелени долини и впечатляващи пещери като Мелисани и Дрогарати. Главният град Аргостоли е оживен център с множество ресторанти, кафенета и магазини. Кефалония също е известна със [...]

Оман – Част I: Планини и оазиси

Всичко започна с поканата на наши приятели да посетим Оман, тази красива и екзотична страна, като използваме за база Абу Даби. Там към момента работи и живее тяхната дъщеря. Планирахме го за първите дни на Новата година (2024). Една промяна в разписанието на Уизеър ни изпрати в Арабските емирства няколко дни по-рано. Така пътуването започна [...]

Великденски обичаи в Гърция

Великден е най-големият празник в целия християнски свят. В Гърция го посрещат с обичаи, характерни за всички райони на страната като: боядисването на яйцата на Велики четвъртък, обходът на Епитафията* на Велики петък, чукането на яйца във Велика събота, готвенето на същия ден и печенето на агнето на Великден. Но има обичаи, които са характерни [...]

Остров Реюнион

Остров Реюнион е една от най-разнообразните островни дестинации на света. Контрастните му природни пейзажи ангажират сетивата до краен предел. Той е рай за туристите със стотиците си маркирани пътеки и развити съпътстващи ги  услуги. В същото време не е във фокуса на масовия туризъм и това запазва магията му. За мнозина възможността за разходки на [...]

Високият Шварцвалд

Този планински район на Германия отдавна привлича вниманието ни с превъзходната мрежа от туристически пътеки. Известен ни е още от училищните години като планината, от която извира река Дунав. Но освен чистите потоци и реки, красиви водопади и гъсти гори, хората тук са построили красиви къщи, отрупани с цветя през лятото. Със старание се грижат [...]

Великден на Санторини

Остров Санторини винаги е присъствал в списъка с най-желаните за нас дестинации. Както обикновено се случва, все не му идваше ред по някаква причина. Тази година обаче твърдо решихме, че вече няма да отлагаме и е крайно време да го посетим, и то по време на Великденските празници. Формиране и имена Уникалната природа и значимост [...]

Планината Олимп

Всеки, който обича планините и разходките в тях, винаги е мечтал да стъпи в планината Олимп и да види нейния първенец Митикас (2918 м). Славата на планината Олимп Най-високата планина в Гърция е известна в цял свят благодарение на митологията на древните гърци. Според тях в нея „живеят“ дванадесетте „олимпийски“ богове. Тази световна популярност предполага много туристи [...]

Остров Китира

Любопитството е като вятъра, непостоянно е и вее в различни посоки. Преди да си тръгнем от Крит след поредното ни пътешествие там, решихме да „отскочим“ до остров Китира, до който има ферибот няколко пъти в седмицата от критския пристанищен град Кисамос (Кастели). Самия град Кисамос, шумен и оживен, се намира на много интересно място: начало [...]

По маршрут Е4 на Крит

По маршрут Е4 на остров Крит Обикновено свързваме остров Крит с море, плажове, яхти и, разбира се, огромното му историческо наследство. Съвсем незаслужено, доста по-назад в нашите представи остава една друга възможност, която предлага този невероятен остров – да опознаем неговите планини и крайбрежни пешеходни маршрути. Релефът на Крит е планински, а скалите са изградени [...]