Остров Кефалония, най-големият от Йонийските острови, е известен със своята природна красота, живописни плажове и кристално чисти води. Разположен в Йонийско море, островът предлага разнообразни пейзажи – включително планини, зелени долини и впечатляващи пещери като Мелисани и Дрогарати. Главният град Аргостоли е оживен център с множество ресторанти, кафенета и магазини. Кефалония също е известна със своите традиционни селца, винопроизводство и културни събития. Островът е идеално място за туристи, търсещи спокойствие, красива природа и автентична гръцка атмосфера.

Пътуването с ферибот от Лефкада то Кефалония е приятно. Фискардо - пристанище на Кефалония е единственият град, останал незасегнат от земетресението

Историята на Кефалония започва още в праисторическите времена. Археологическите разкопки показват, че островът е бил обитаван още през палеолита. В митологията Кефалония е свързана с името на цар Кефалос, за когото се смята, че е основал острова и го е кръстил на своето име.
През микенската епоха (1600-1100 пр. Хр.), Кефалония процъфтява като важен търговски и морски център. Микенските руини, открити в областите Лакатос и Мазареката, свидетелстват за значимостта на острова през този период.
През класическата епоха (5-ти до 4-ти век пр. Хр.), Кефалония е част от Делоския морски съюз, воден от Атина. Островът играе важна роля в различни военни конфликти, включително Пелопонеската война. По-късно, през 2-ри век пр. Хр., Кефалония попада под римска власт, която носи период на относителен мир и икономически растеж.
След падането на Римската империя, Кефалония става част от Византийската империя. Островът е подложен на непрекъснати нападения от пирати и други нашественици, което води до изграждането на защитни структури като крепости и замъци.
През Средновековието островът преминава под властта на различни сили, включително норманите, венецианците и франките. Венецианците оставят дълбок отпечатък върху културата и архитектурата на Кефалония, което е видимо и до днес в някои от старите сгради и укрепления.

Карта на остров Кефалония

През 16-ти век Кефалония е завладяна от Османската империя, но нейната власт е краткотрайна. Островът бързо преминава под контрола на Венецианската република, която го управлява до края на 18-ти век. Венецианците допринасят значително за културното и икономическо развитие на острова.
През 1797 г., след падането на Венецианската република, Кефалония става част от Френската република, а по-късно е предадена на Обединеното кралство. През 1864 г. островът официално става част от новосъздаденото Гръцко кралство.
20-ти век носи нови предизвикателства за Кефалония. По време на Втората световна война островът е окупиран от италиански и германски сили. Една от най-трагичните страници от този период е масовото убийство на италиански войници от германските окупатори през 1943 г.
Кефалония е разрушена от едно силно земетресение през 1953 г. Десетки години се изграждат наново градове и села, някои от които на нови места, далеч от старите места. Сегашните постройки са с максимално разрешена височина 3 етажа. Липсата на високи сгради прави острова много приятен.

Разрушени от земетресението постройки се срещат навсякъде из острова

Геоложкият състав на Кефалония е доминиран от варовици и мрамори, които датират от мезозоя, както и от по-нови седиментни и метаморфни скали. Ерозията на тези скали е създала уникални карстови форми, като пещери и подземни реки, които са характерни за острова. Островът е известен със своите пещери като Мелисани и Дрогарати. Пещерата Мелисани е особено забележителна със своето подземно езеро и синьо-зелена вода, която е осветена от слънчевите лъчи.
Един уникален геоложки феномен са Понорите, които се намират до столицата Аргостоли. Водите от морето влиза в пукнатините на сушата, губят се във варовика и излизат обезсолени на другия бряг на острова, близо до град Сами, в пещерата с езерото Мелисани. Водата е пътувала 15 км.
Бреговата ивица на острова е една от най-впечатляващите в Гърция. Островът е обграден от разнообразни плажове и скалисти брегове, всеки със своя уникален чар. Много от бреговете са стръмни и скалисти, формирани от ерозионните процеси на вълните и вятъра. Тези брегове често са труднодостъпни, но предлагат великолепни гледки и уединение.

Пещерата Мелисани

Пътната инфраструктура на Кефалония е добре развита, като главните пътища са в добро състояние и лесно достъпни за автомобили и мотоциклети. Въпреки това, по-малките и тесни пътища, особено в планинските райони, изискват повече внимание и предпазливост. По време на летния сезон, трафикът е натоварен, особено около по-известните туристически дестинации.
Пътуването из Кефалония е истинско удоволствие за любителите на природата и фотографията. Пътищата често се вият около планини и през буйни гори, откривайки панорамни гледки към тюркоазените води на Йонийско море.

Столицата Аргостоли е разположена в дълбок залив, който е пресечен от каменен мост дълъг 900 м. Той е преживял невредим земетресението от 1953г.
Във водата могат да се видят големите костенурки карета-карета

Сaми е един от четирите градове държави в древността.  Днес е известен с пристанището си, което е разположено на голям залив. Тук идват кораби от другите Йонийски острови, сушата и остров Итака. От градчето към близкия хълм тръгва пътека, която води дo акропола на древния град Сами. От другата страна на хълма е един от най-красивите плажове на Кефалония, Антисами. Тук е сниман през 2000 г. филмът „Мандолината на капитан Корели“ по книгата на Луи де Берниер с участието на Никълъс Кейдж и Пенелопе Крус.

Пристанището на Сами
Антисами
Водата на Антисами

Насочваме се от Сами към най-известния плаж на Кефалония, Миртос. Пътят минава през китното селце Агия Ефимия, с неговото привлекателно пристанище. Лятото се изпълва с яхти и се превръща в едно космополитно селище, в чиито таверни и барове покрай закотвените яхти може да се чуят езици от целия свят. Чудесно място за вечерни разходки, от което се виждат Сами и Итака. Тук могат да се наемат лодки, а за по-смелите има училище за  гмуркане и  проучване на морското дъно. Планините, които заграждат селцето са пълни със стада. Техните звънчета се чуват на далеч. Така овчарите намират загубилите се животни. Друга ползва от звънците е, че в летните жеги така животните се подканват една друга да се хранят и да не мързелуват. При всички положения нощно време тези звънчета се чуват като една приспивна музика. Мястото е известно с производството на много вкусно сирене „фета“ от овче и козе мляко, което дава чудесен вкус на гръцката салата, приготвена тук. Счита се, че има над 150.000 добитък на острова, по 4 животни на всеки жител. Освен фета, тук се произвежда още мизитра, кефалотири, гравиера.

Изумителният Миртос е символ на Кефалония и много пъти е избиран като най-красив плаж на Гърция и на Европа в различни класации на туристите. А също и като един от трите най-красиви плажа на света! Заграден от стръмни планински склонове, плажът Миртос е дълга ивица от снежнобели камъчета. Като добавим към тази картина и лазурното синьо море, се получава нещо уникално, което предизвиква възхита. Избрахме място за наблюдение на залеза високо над плажа в планината. По време на пълнолунието през Август на плажа се организира концерт на съвременна музика, където идват да я послушат посетителите от целия остров.

Малко по-на север се намира още един притегателен център на посетителите на Кефалония, селцето Асос и едноименния полуостров, свързани с тясна ивица суша. Тя разделя двата залива от южната и северната страна. На каменистия полуостров, висок 155 метра е построена крепост по времето, когато острова е бил част от Венецианската република. Селцето се е запазило автентично, а под големите чинари на площада има таверни. До тях е малкото пристанище, на което са акостирали рибарски лодки. Разходката до крепостта, която е пазела жителите от турците и от пиратите ни възнаграждава с невероятна гледка.

Остров Кефалония крие още едно природно чудо – планината Eнос. Този внушителен масив, който доминира над острова, е дом на най-високия връх на Кефалония – Мегас Сорос, издигащ се на 1628 метра над морското равнище. Планината е покрита с гъсти гори, доминирани от ендемичния вид черна ела (Abies cephalonica), която е характерна за този район. Тези гори придават на планината особено магнетична атмосфера, особено когато се издигнем по-високо и надникнем през плътните зелени корони към блестящото Йонийско море.
Изкачването до върха на Мегас Сорос е истинско приключение. Пътеките, които водят до върха, предлагат различни нива на трудност, така че всеки може да намери маршрут, който да отговаря на неговите възможности. От върха се откриват невероятни гледки. В ясен ден можем да видим не само целия остров Кефалония, но и съседните острови Закинтос и Итака, както и части от континентална Гърция.

Εнос е и място с богата история и митология. В древността планината е била почитана като свещена, и нейните върхове са били място за почит към боговете. Според легендите, името на планината идва от гръцката дума „енос“, което означава „химн“ или „похвала“, подсказвайки за връзката й с религиозни ритуали.

Остров Итака

Разположен в непосредствена близост, остров Итака просто няма как да бъде пропуснат. Този малък, но очарователен остров е известен като дом на древния герой Одисей и ни привлича с изобилието от живописни пейзажи, кристално чисти води и запазени традиции.
Итака има дълбоки корени в древногръцката митология. Според „Одисеята“ на Омир, това е родното място на Одисей – кралят, който след десет години воюване в Троя и още десет години странстване, се завръща у дома. Островът символизира надеждата и упоритостта на Одисей, докато се стреми да се върне при своето семейство.

Кефалония е остров, който остава в сърцето дълго след като приключението там е завършило. С невероятната си природа, златисти плажове, кристално чисти води и богата история, той предлага нещо за всеки пътешественик. Независимо дали се наслаждава на спокойни разходки по крайбрежието на Асос, изследва скритите пещери на Мелисани или дегустира местните деликатеси в уютните таверни, този гръцки остров има способността да омагьоса всеки посетител.
В края на пътуването си на Кефалония, човек осъзнава, че не само е открил един нов красив кът на света, но и е прекарал ваканцията си на място, където времето сякаш спира, а ежедневието се превръща в приказка. Няма значение дали сме изследвали древни руини, плували в тюркоазени заливи или просто сме се наслаждавали на залеза с чаша вино в ръка – Кефалония винаги ще остане част от нашите най-ценни спомени.

Ако това преживяване Ви се е сторило интересно,  прегледайте  нашето предложение за екскурзия тук:

Може би това също ще ви заинтересува

Майорка – планини и каменни пътеки

В нашите представи винаги сме свързвали Майорка единствено с плажове, много алкохол и безкрайни редици от шумни заведения. Ян, наш близък приятел от Белгия, от години ни говореше за този остров и за неговите планини и пътеки. Ние слушахме въодушевените му разкази с малко недоверие, но все пак  накрая не устояхме на поредната му покана. [...]

Оман – Част I: Планини и оазиси

Всичко започна с поканата на наши приятели да посетим Оман, тази красива и екзотична страна, като използваме за база Абу Даби. Там към момента работи и живее тяхната дъщеря. Планирахме го за първите дни на Новата година (2024). Една промяна в разписанието на Уизеър ни изпрати в Арабските емирства няколко дни по-рано. Така пътуването започна [...]

Великденски обичаи в Гърция

Великден е най-големият празник в целия християнски свят. В Гърция го посрещат с обичаи, характерни за всички райони на страната като: боядисването на яйцата на Велики четвъртък, обходът на Епитафията* на Велики петък, чукането на яйца във Велика събота, готвенето на същия ден и печенето на агнето на Великден. Но има обичаи, които са характерни [...]

Остров Реюнион

Остров Реюнион е една от най-разнообразните островни дестинации на света. Контрастните му природни пейзажи ангажират сетивата до краен предел. Той е рай за туристите със стотиците си маркирани пътеки и развити съпътстващи ги  услуги. В същото време не е във фокуса на масовия туризъм и това запазва магията му. За мнозина възможността за разходки на [...]

Високият Шварцвалд

Този планински район на Германия отдавна привлича вниманието ни с превъзходната мрежа от туристически пътеки. Известен ни е още от училищните години като планината, от която извира река Дунав. Но освен чистите потоци и реки, красиви водопади и гъсти гори, хората тук са построили красиви къщи, отрупани с цветя през лятото. Със старание се грижат [...]

Великден на Санторини

Остров Санторини винаги е присъствал в списъка с най-желаните за нас дестинации. Както обикновено се случва, все не му идваше ред по някаква причина. Тази година обаче твърдо решихме, че вече няма да отлагаме и е крайно време да го посетим, и то по време на Великденските празници. Формиране и имена Уникалната природа и значимост [...]

Планината Олимп

Всеки, който обича планините и разходките в тях, винаги е мечтал да стъпи в планината Олимп и да види нейния първенец Митикас (2918 м). Славата на планината Олимп Най-високата планина в Гърция е известна в цял свят благодарение на митологията на древните гърци. Според тях в нея „живеят“ дванадесетте „олимпийски“ богове. Тази световна популярност предполага много туристи [...]

Остров Китира

Любопитството е като вятъра, непостоянно е и вее в различни посоки. Преди да си тръгнем от Крит след поредното ни пътешествие там, решихме да „отскочим“ до остров Китира, до който има ферибот няколко пъти в седмицата от критския пристанищен град Кисамос (Кастели). Самия град Кисамос, шумен и оживен, се намира на много интересно място: начало [...]

По маршрут Е4 на Крит

По маршрут Е4 на остров Крит Обикновено свързваме остров Крит с море, плажове, яхти и, разбира се, огромното му историческо наследство. Съвсем незаслужено, доста по-назад в нашите представи остава една друга възможност, която предлага този невероятен остров – да опознаем неговите планини и крайбрежни пешеходни маршрути. Релефът на Крит е планински, а скалите са изградени [...]