from 560 лв
Запазете сега

Планината Олимп

Дион - Олимп, Гърция
0/5
Продължителност

4 дни 3 нощувки

Тип

С водач

Големина на групата

10 души

Трудност

За напреднали, Средно

Описание

Дати за 2024 г. 17.10 – 20.10 24.10 – 27.10

 

Предлагаме Ви една четиридневна разходка в планината Олимп, Гърция. Освен изкачването на Митикас, планината предлага и други красиви маршрути, които минават през  други гостоприемни хижи, освен познатата хижа Агапитос. Предлагаме два варианта- с изкачване на Митикас и без изкачването му. Изкачването не е задължително, но който все пак желае да го направи, може да го заяви като допълнителна услуга.
Най-високата планина в Гърция е известна в цял свят благодарение на митологията на древните гърци. Според тях в нея „живеят“ дванадесетте „олимпийски“ богове.
Всеки, който обича планините и разходките в тях, винаги е мечтал някога  да стъпи в планината Олимп и да види отблизо нейния първенец Митикас (2918 м).
Освен централните, почти вертикални скалисти върхове, впечатляващи ни, гледайки планината от морския бряг, планината има и дълбоки проломи и десетки други обли върхове. Или поне от едната си страна обли, с надморска височина над 2000 м, като Агиос Антониос (2816 м), Пророк Илия (2803 м), Сколиос (2905), Скала (2882 м) и др., предлагащи зашеметяващи гледки във всички посоки.

Степен на трудност:

  • Без изкачване на Митикас: Трудността е средна, тъй като преходите са с умерена продължителност и умерено преодоляване на височинните разлики, раниците не са тежки, защото хижите предлагат храна и вода. Изисква се отлично физическо състояние и предишен опит във висока планина.
  • За изкачването на Митикас: Трудността е висока поради стръмния терен и пътека, която не е защитена от едната страна. Това изисква освен отличното физическо състояние и липса на страх от височини.

Програма

Ден 1
Ден 1

С организиран транспорт стигаме до местността Приония. От тук започва прехода до хижа Агапитос по широка, отъпкана и красива пътека през борова и букова гора до средата. След това растителността оредява, преминаваме през по-открит терен и зърваме за първи път отблизо „куличките на Митикас.

7 км   1100 м   100 м   3 часа

Ден 2
Ден 2

Преход от хижа Агапитос до хижа х.Апостолидис (2695 м) или х.Какалос (2660 м) на Платото на музите (2600 м) през местността Зонария. При възможност изкачване на връх Скала (2866 м) и Митикас (2918 м) или Сколио (2904 м), допълнително време 3 часа.
От хижата до чисто туристическите върхове Скала и Сколио и подножието на по-трудния Митикас се движим в началото в гора с роболи (черен бор), които скоро оредяват и излизаме на открито сред алпийския пейзаж. Продължаваме по широки и отъпкани пътеки в добро състояние по рохкав терен, под дерета и стръмни склонове. След първоначалното преодоляване на стръмен участък, достигаме до местността „Зонария, която подсича централните върхове Митикас и Стефани. Движението от тук до Платото на музите е по пътека с лек наклон, която предлага невероятни гледки. Достига се Платото на музите, широка заравненост, където се намират двете хижи Апостолидис и Какалос. 

4,5 км   800 м   100 м   3 часа

При добро и сухо време изкачването на Митикас става по стръмни и хлъзгави скали за около час. Маршрутът е маркиран, но няма добре изразена пътека. Не е необходима специална екипировка, освен каска, която да предпазва главата от евентуално отронени камъни. Връщането е по същия маршрут, който се смята за най-лесния и туристически. Липсата на страх от височини е задължителна. 

5,5 км   1100 м   400 м   6 часа

 

Ден 3
Ден 3

Преход от Платото на музите (2600 м) до хижа Петроструга (1950 м) през вр.Скурта и рида Лемос. 
Маршрутът минава през алпийски терен до 2000 метра и се следва хубава и добре очертана пътека. След това навлиза в борова гора и след много завои се спуска до хижата.

6 км   150 м   920 м   4 часа

Ден 4
Ден 4

Преход от хижа Петроструга (1950 м) до м.Горциа (1120 м), с. Литохоро, Гърция. 3 часа. Транспорт до София.
Пътеката от хижата започва в борова гора, която отстъпва място на букова гора. Добре поддържана е, на места е стръмна.
При желание, може да добавим и още един ден за почивка на Олимпийското крайбрежие.

5,5 км   50 м   950 м   3 часа

Включва/Не включва

  • Транспорт от София до планината и обратно
  • Планински водач с български и гръцки
  • 3 Нощувки в хижи
  • Всички такси
  • Допълнителни услуги
  • Разходи от личен характер
  • Напитки, обеди и вечери

Продължителност

3- 5 часа
5 – 7 часа
Многоднево

Географски район

Дион - Олимп, Гърция

Още информация

Транспорт

Пътуването ще се осъществи със споделен транспорт - микробус, който ще ни съпътства през цялото време. Ще ни води до и очаква на началната и крайна точка на преходите.

Допълнителни условия

Пътуването ще се осъществи при записали се минимум 6 човека. Възможно е да се осъществи и при по-малък брой записали се, но ще има корекция в цената. 
Посочената цена е на човек в общи помещения в хижите. 

от 560 лв

Туристически услуги

Изберете допълнителни услуги

Това може би ще ви хареса