Всеки, който обича планините и разходките в тях, винаги е мечтал да стъпи в планината Олимп и да види нейния първенец Митикас (2918 м).

Славата на планината Олимп

Най-високата планина в Гърция е известна в цял свят благодарение на митологията на древните гърци. Според тях в нея „живеят“ дванадесетте „олимпийски“ богове.

Тази световна популярност предполага много туристи и затова за нашето пътуване избрахме месец октомври, края на сезона. Разгледахме какви организирани турове се предлагат от България, но никой от тях не ни допадна. Всички те имат за цел да изкачат скоростно Митикас, но не и да запознаят туристите с разнообразието на планината.

Спомен на фона на Митикас

Освен централните, почти вертикални скалисти върхове, впечатляващи ни, гледайки планината от морския бряг, планината има и дълбоки проломи и десетки други обли върхове. Или поне от едната си страна обли, с надморска височина над 2000 м, като Агиос Антониос (2816 м), Пророк Илия (2803 м), Сколиос (2905), Скала (2882 м) и др., предлагащи зашеметяващи гледки във всички посоки.

София – Литόхоро

Тръгнахме сутринта от София, пътуването беше спокойно и в 2 часа след обяд бяхме в Литохоро – малко градче в подножието на планината, традиционната изходна точка за преходите.

Карта и схема на района на национален парк Олимп

Маршрутите

Двата основни пешеходни маршрута започват от поречието на река Енипеас.

Маршрут 1

Първият тръгва от местността „Приония“ (Трионите), (1100 м). Тук някога е работила дъскорезница, а днес има ресторант, изворна чешма и паркинг. От „Приония“ (18 км по асфалтов път от Литохоро), следвайки Европейската пътека „Е4“. за около два часа и половина достигаме до хижа Агапитос (2100 м), която се използва като база за изкачване на върховете на Олимп.

Пред хижа Агапитос, известна още като „Хижа Алфа“, 2100 м

Маршрут 2

Вторият алтернативен маршрут тръгва четири километра преди края на пътя за Приония, от местността „Горция“ (1120 м), където също има паркинг. Оттук, след около пет часа преход, се намира „Платото на музите“ (2600 м надморска височина) с две чудесни хижи – Какалос и Апостолидис. От тази точка маршрутът до върха на планината е сравнително лесен и се стига за около час.

Нашият маршрут към Митикас

Избрахме първия вариант. Целта ни за деня беше да достигнем хижа Агапитос и да пренощуваме в нея. В самото начало пътеката е доста лека и полегата, с добре оформени стъпала, има дори парапети. Движим се в букова и борова гора.

Хижа Агапитос е в прекрасно състояние, чудесно поддържана. Резервацията е задължителна, защото дори и в края на сезона нямаше нито едно свободно място. Стопанисва се от трето поколение хижари, едно и също семейство се грижи за нея от основаването и до днес.

„Куличките“ на Митикас

На изгрев тръгваме нагоре. Зърваме „Куличките“ на Митикас от източната страна на върха. В основата на стръмните склонове са се образували успоредни зонални гънки, затова местността е известна с името „Зонария“. От нея тръгват нагоре тесните и стръмни улеи „Луки”, които водят към върха.

Продължаваме към алпийската част на планината. Изкачването е по добре поддържана пътека. Първата ни цел е връх Скала. До него е връх Сколиос. Двата върха, заедно с Митикас и Стефани, образуват дъга от около 200 градуса. А вертикалните склонове от другата страна (западната) оформят нещо като стена от 1000 м, ограждаща огромната бездна „Велики Казани“.

На хоризонта се виждат върховете на Сколио и Скала

От връх Скала се спускаме по един кратък улей, за да достигнем пътеката по така наречената „Какоскала“. Това е най-лесният начин за изкачване на Митикас. Пътеката не изисква специално оборудване или осигуряване.

Изисква се обаче много внимание, тъй като камъните са гладки и хлъзгави, а на места ронливи. Това е и причината каската да е задължителна. Винаги може да се отрони някой камък.

Тук емоциите правят непознатите хора близки и съпричастни. Запознахме се с една млада двойка от Америка, които току-що се бяха сгодили. Радваме им се като на наши деца. Следват поздравления, сълзи… На снимката е годежният пръстен, предложен на върха.

Маршрутът е маркиран с червени точки, които показват най-удобните места за стъпване
Последните метри
На върха има една метална кутия с тетрадка. Вписваме нашето участие и пожелания към всички хора да сме здрави, да се обичаме и да живеем в мир. Трудно намерихме празно място, за около месец тетрадката се запълва.
На върха има една метална кутия с тетрадка. Вписваме нашето участие и пожелания към всички хора да сме здрави, да се обичаме и да живеем в мир. Трудно намерихме празно място, за около месец тетрадката се запълва.

Най-добра разходка се получава, когато маршрутът е кръгов. Спускаме се към Зонария, основата на алпийските върхове и продължаваме към Платото на Музите. Това е една обширна поляна с две прекрасни хижи – Какалос и Апостолидис. Нощувахме и в двете. Атмосферата е чудесна, чуват се всякакви езици. По това време на годината преобладаваха млади гърци, повечето студенти от близкия град Солун.

Платото на Музите и хижа Какалос
(не)Случайна среща с дивите кози

Любопитно

Планината Олимп е зона със специално биоразнообразие.
За да се защити районът, той е обявен още през 1938 г. за първия национален парк на Гърция. По-късно гръцкото министерство на културата обявява Олимп за археологически и исторически обект.

Хижа Апостолидис е най-високата хижа на Балканите - 2697 м.

И в трите хижи чистотата е безупречна. Проблемът с водата е сериозен. Изградени са резервоари, като водата се изпомпва с помпи до хижите. Дъждовната вода също се събира и съхранява. Цената за нощувката е под 20 евро, а членовете на алпийските съюзи ползват намаление. Храната е чудесна, има и вегетарианско меню.

Според древните гърци, дванадесетте богове обитават клисурите, „гънките на Олимп“, както ги нарича Омир – където се намират и техните дворци. Пантеонът (днешен Митикас) е мястото на тяхната среща, театърът на техните бурни дискусии.

Тронът на Зевс (днешния Стефани) приютява изключително водача на боговете Зевс. От там той отприщва гръмотевиците си, изпращайки своите „Божествени послания“.

Хижа Апостолидис в ляво, хижа Какалос в дясно и връх Пророк Илия между тях.

Хижите на Олимп

В по-широкия район на Олимп има 9 организирани хижи, предоставящи различни услуги на туристи, планинари, катерачи и др., както и 6 аварийни заслона без персонал. Всички хижи се стопанисват изключително грижливо, много са чисти, а обслужването и храната са безупречни.

Пред хижат Агапитос (Алфа) на 2100 метра надморска височина

За разлика от българските хижи, тук не се предлагат чаршафи и е нужно всеки да си носи собствен. Разбира се, има възможност да се закупи чаршаф за еднократно ползване на място. Такъв е реда и в алпийските хижи. Целта е освен личната хигиена, да се икономисва вода, както и да се избягва замърсяването на планината с перилните препарати.
Не трябва да забравяме, че течаща вода за пиене няма. Закупува от хижите бутилирана..

Изглед от връх Пророк Илия - 2 803 м.

Гледката от връх Пророк Илия е незабравима. От тук може да се наблюдават както морето, така и величествената стена на върховете Сколио, Митикас и Стефани. Пътят от Платото на музите (хижа Апостолидис) до тук е около 40 мин. На самия връх има малък параклис, който съществува още от 16-ти век.

Хижа Какалос – 2 648 м. Знамената са подарък от кубинския посланик, посетил хижата няколко дни преди нас.

Първото изкачване на Олимп

Назована е така в чест на Христос Какалос, ловец на диви кози от Литохоро. Заедно със швейцарците Фредерик Боасон и Даниел Бо Бови записват имената си в историята на най-високия връх в Гърция. На 2 август 1913 г., (година след Освобождението) достигат до неизкачения до този момент Митикас. Какалос, който е имал много опит из Олимп, е бил и първият от тримата, изкачил Митикас. От тогава до смъртта си (1976 г.) той е официален гид на Олимп. С негова помощ през 1921 г. швейцарецът Марсел Курц успява да изкачи и втория по височина връх на Олимп – Стефани.

Има и по-кратък път надолу, но и по-стръмен. Пътеката е отскоро обезопасена с метален парапет. Свързва местността Приония с Платото на Музите.
На изгрев: Митикас и двете хижи на Платото на музите – Апостолидис и Какалос

Станахме доста рано, разходихме се и посрещнахме изгрева. С тъга си мислихме, че това е последният ни ден тук.

Есента вече е нашарила широколистните гори

Неусетно изминаха дните, прекарани на Олимп. Имахме късмет с времето (през този сезон по принцип е стабилно). Успяхме да видим и обиколим всичко планирано. Срещнахме се с много интересни и приятни хора. Насладихме се на незабравими гледки, които дълго ще помним. Тръгваме си с известно съжаление, но сме уверени, че ще се върнем съвсем скоро пак.

За десерт – плаж

След Олимп докосването до морето е задължително

Успяхме да си подарим и едно посещение на плажа. И през ум не ни мина да го пропуснем. Все пак сме в Гърция.

Този пътепис е публикуван за пръв път през 2022 г. в сайта Опознай Гърция:

Планината Олимп и нейните хижи

Ако това прживяване Ви се е сторило интерсно,  прегледайте  нашето предложение за екскурзия тук:

Може би това също ще ви заинтерсува

Остров Кефалония

Остров Кефалония, най-големият от Йонийските острови, е известен със своята природна красота, живописни плажове и кристално чисти води. Разположен в Йонийско море, островът предлага разнообразни пейзажи - включително планини, зелени долини и впечатляващи пещери като Мелисани и Дрогарати. Главният град Аргостоли е оживен център с множество ресторанти, кафенета и магазини. Кефалония също е известна със [...]

Майорка – планини и каменни пътеки

В нашите представи винаги сме свързвали Майорка единствено с плажове, много алкохол и безкрайни редици от шумни заведения. Ян, наш близък приятел от Белгия, от години ни говореше за този остров и за неговите планини и пътеки. Ние слушахме въодушевените му разкази с малко недоверие, но все пак  накрая не устояхме на поредната му покана. [...]

Оман – Част I: Планини и оазиси

Всичко започна с поканата на наши приятели да посетим Оман, тази красива и екзотична страна, като използваме за база Абу Даби. Там към момента работи и живее тяхната дъщеря. Планирахме го за първите дни на Новата година (2024). Една промяна в разписанието на Уизеър ни изпрати в Арабските емирства няколко дни по-рано. Така пътуването започна [...]

Великденски обичаи в Гърция

Великден е най-големият празник в целия християнски свят. В Гърция го посрещат с обичаи, характерни за всички райони на страната като: боядисването на яйцата на Велики четвъртък, обходът на Епитафията* на Велики петък, чукането на яйца във Велика събота, готвенето на същия ден и печенето на агнето на Великден. Но има обичаи, които са характерни [...]

Остров Реюнион

Остров Реюнион е една от най-разнообразните островни дестинации на света. Контрастните му природни пейзажи ангажират сетивата до краен предел. Той е рай за туристите със стотиците си маркирани пътеки и развити съпътстващи ги  услуги. В същото време не е във фокуса на масовия туризъм и това запазва магията му. За мнозина възможността за разходки на [...]

Високият Шварцвалд

Този планински район на Германия отдавна привлича вниманието ни с превъзходната мрежа от туристически пътеки. Известен ни е още от училищните години като планината, от която извира река Дунав. Но освен чистите потоци и реки, красиви водопади и гъсти гори, хората тук са построили красиви къщи, отрупани с цветя през лятото. Със старание се грижат [...]

Великден на Санторини

Остров Санторини винаги е присъствал в списъка с най-желаните за нас дестинации. Както обикновено се случва, все не му идваше ред по някаква причина. Тази година обаче твърдо решихме, че вече няма да отлагаме и е крайно време да го посетим, и то по време на Великденските празници. Формиране и имена Уникалната природа и значимост [...]

Остров Китира

Любопитството е като вятъра, непостоянно е и вее в различни посоки. Преди да си тръгнем от Крит след поредното ни пътешествие там, решихме да „отскочим“ до остров Китира, до който има ферибот няколко пъти в седмицата от критския пристанищен град Кисамос (Кастели). Самия град Кисамос, шумен и оживен, се намира на много интересно място: начало [...]

По маршрут Е4 на Крит

По маршрут Е4 на остров Крит Обикновено свързваме остров Крит с море, плажове, яхти и, разбира се, огромното му историческо наследство. Съвсем незаслужено, доста по-назад в нашите представи остава една друга възможност, която предлага този невероятен остров – да опознаем неговите планини и крайбрежни пешеходни маршрути. Релефът на Крит е планински, а скалите са изградени [...]