from 799 лв
Запазете сега

Кефалония

Кефалония, Гърция
0/5
Продължителност

6 дни 5 нощувки

Тип

С водач

Големина на групата

10 души

Трудност

Лесно

Описание

Дати на пътуване 2024 г.       03 – 09 септември

 

Зад нас остават граници и опашки. Пред нас – морската шир. Докато плуваме на ферибота от Лефкада към най-големия Йонийски остров, Кефалония, изникват очертанията на високата му планина Енос. Там ни очакват едни от най-очарователните плажове на Европа, потайни пещери, живописни планински селца и крепости, вкусни местни храни и виното Робола.

Представете си: събуждате сутрин сред олеандри и евкалипти, изпивате си кафето на брега на морето и се отправяте в обиколка на острова, за да откриете природните красотите на Кефалония: големи пясъчни плажове, стръмни брегове и малки заливчета, които украсяват дългата 250 километрова брегова ивица.

Или: след сутрешния ритуал с кафето тръгвате към близкия хълм по едва видима пътека в гората. Минавате покрай руините на древен град, после кокетен манастир и стигате до красив плаж, красив като кадър от филм. Да, това не е само сравнение. Тук е сниман романтичния филм „Мандолината на капитан Корели“!

Привечер се насочвате на запад към селце, разположено на тънка ивица суша, която го свързва с Венецианска крепост, построена на висок хълм. Радвате се на комбинацията от цветове-зеленина, цветя, изумрудено море и шарени къщи. Под големите чинари на площада са наредени таверните, а под тях са акостирали малки рибарки лодки. Изпращате Слънцето, което се гмурва в откритото Йонийско море.

Акценти

 • Ще се насладим на: очарователния плаж Миртос
 • Ще посетим: Националния парк Енос и най-високия връх Мегало Соро (1628м)
 • Ще обиколим: живописното селце Асос и близката Венецианска крепост
 • Ще се разходим до: романтичния плаж Антисамос с прозрачните му води
 • Ще се забавляваме: докато ни разхождат лодкарите в пещерата Мелисани
 • Ще последваме: стъпките на Одисей, царят на Итака
 • Ще опитаме: местните храни с продукти от острова и бялото вино Робола

Програма

Ден 1
Ден 1

Заминаваме за Гърция рано сутринта. Пътуваме до Лефкада и нощуваме там в близост до пристанището, за да можем да продължим на следващия ден с ферибот до остров Кефалония.

Ден 2
Ден 2

Пристигаме на остров Кефалония в най-северната му точка. Естественото пристанище на Фискардо посреща корабите от Лефкада и Итака. Още нестъпили на сушата и веднага се потапяме в неговата атмосфера. Това е едно живописно градче, което единствено е оцеляло след опустошителното земетресение от 1953г. Движението на автомобили е забранено, затова разходката по тесните му улички и край пристанището е толкова приятна. След обяд поемаме на юг към един друг притегателен център за посетителите на Кефалония- селцето Асос и едноименния полуостров, свързани с тясна ивица суша. Получават се два залива, а на полуострова, висок 150 м е построена Венецианска крепост.
Продължаваме нашата обиколка с изумителния плаж Миртос. Този плаж е емблема на Гърция и много пъти е посочван от туристите от цял свят като един от най-красивите не само на Европа, но и на целия свят. Заграден от стръмни планински склонове, плажът е дълга ивица от снежнобели камъчета. Като добавим към тази картина и лазурното синьо море, се получава нещо възхитително.
Привечер стигаме до малкия град Сами, който в древността е бил един от четирите градове-държави на острова. Най-известно е пристанището му, разположено на голям естествен залив. Само на няколко километра се виждат бреговете на Итака.
Разполагаме се в къмпинга до Сами. Това е най-уреденият къмпинг на острова - даже има и басейн, въпреки че е на морския бряг. За тези, които предпочитат, къмпингът предлага къщички тип „канадски“, в които има легла и мебели. По желание може да се нощува и в хотел наблизо.

Ден 3
Ден 3

От Сами тръгваме към близкия хълм по една пътека, която най-напред ни извежда до руините на античния град Сами. След като го разгледаме, се спускаме към другата страна на хълма, където е разположен един от най-красивите плажове на Кефалония, плажът Антисамос. Тук през 2000 г е сниман филмът „Мандолината на капитан Корели“ по едноименната книга на Луи де Берниер. Автобусът ни връща обратно в Сами и след обяд се отправяме към пещерата Мелисани. Тя е най-известната от многото пещери на острова. Част от „покрива“ се е срутил при земетресение. Слънчевите лъчи осветяват повърхността на езерото. За да се разгледа пещерата, се предлагат разходки с малки лодки. Нощувка в къмпинга

Ден 4
Ден 4

Днес се отправяме към вътрешността на острова, където се намира най-високата планина на Йонийските острови, Енос. Най-високият връх Мегало Соро (1628м) е чудесно място да се насладим на гледки към целия Йонийски залив и близките острови Закинтос, Итака и Лефкада, на бреговете на Пелопонес и континентална Гърция. Поради важността за живота на острова, планината е защитена и от 1962 е национален парк. Ще се разходим в гората от Кефалонийски бор и до каменистия връх, където някога е имало храм на Зевс.
В подножието на Енос се намира долината Омалос. Ще посетим най-големия и важен манастир на Кефалония, Агиос Герасимос. Този манастир е бил не само религиозен, но и образователен център. Това обяснява наличието на голямата библиотека, наред с красивата църква, големия двор и сгради на манастира.

Ден 5
Ден 5

С ферибот от Сами пресичаме провлака и отиваме на отсрещния остров Итака. Ще разгледаме живописната столица Вати, планински селца, плажове и т.н. "Палат на Одисей". Привечер се завръщаме в Сами

Ден 6
Ден 6

Пътуване към България.

Включва/Не включва

 • Водач с български и гръцки
 • 1 Нощувка в хотел
 • 4 Нощувки в къмпинг
 • Възможно е настаняване в хотел но се доплаща
 • Всички трансфери по време на екскурзията
 • Всички входни такси
 • Допълнителни услуги
 • Разходи от личен характер
 • Напитки, обеди и вечери

Продължителност

3- 5 часа
5 – 7 часа
Многоднево

Географски район

Кефалония, Гърция

Още информация

Транспорт

Пътуването ще се осъществи със споделен транспорт - микробус, който ще ни съпътства през цялото време. Ще ни води до и очаква на началната и крайна точка на преходите.

Допълнителни условия

Пътуването ще се осъществи при записали се минимум 6 човека. Възможно е да се осъществи и при по-малък брой записали се, но ще има корекция в цената. 
Посочената цена е на човек и нощуване на къмпинг. Възможно е нощуване в хотел, може да се избере като допълнителна услуга. 

Пътепис
Галерия
от 799 лв

Това може би ще ви хареса