from 799 лв
Запазете сега

Пелион – планината на кентаврите

Пелион, Гърция
0/5
Продължителност

5 дни 4 нощувки

Тип

С водач

Големина на групата

10 души

Трудност

Средно

Описание

Дати за 2024 г. 11.09 – 15.09

Предлагаме Ви пешеходни разходки в планината Пелион, Гърция. Избрали сме четири маршрута, които представят красотата на тази планина: гъсти широколистни гори, водопади, морски заливи и панорамни била. Според гръцката митология планината Пелион е била родина на Кентаврите и лятна резиденция на олимпийските богове. И не без причина, тъй като този гръцки полуостров е пълен с извори, гори, цветя и диви животни. Има гъста мрежа от пътеки. Някои пресичат вековни гори, други ни отвеждат до извори и водопади, трети до прекрасни планински или морски селца. Повечето от тях са стари калдъръмени пътища, които са свързвали в миналото 24-те живописни села. Ходейки по пътеките ще спираме в селата за храна или сладкиши. Със сигурност ще имаме нужда, тъй като чистият планински въздух и морските бани в края на обиколката ще събудят апетита ни!

Планината, висока 1624 м (връх Пурианос Ставрос) се спуска стръмно към Егейско море на изток и дълбокия Пагаситийския залив на запад. Образуват се множество заливи, от които не можем да откъснем очи. Северна част е защитена зона и е „дом“ на над 1500 вида растения и дървета като ели, борове, чинари, кестени…

Акценти

 • Магически природни пейзажи.
 • Обширна мрежа от пешеходни пътеки през гори и през живописни каменни мостове.
 • Преходи през живописни села от каменни къщи с типичната архитектура за Пелион.
 • Възможност да опитаме традиционните вкусни ястия на Пелион.

Програма

Ден 1
Ден 1

Отпътуване от София в 8 часа. Разстоянието се изминава за около 6 часа, но има преминаване на граница. Пристигане във Волос след обяд. Отправяме се за Портаря, село във високата част на Пелион с типична за планината архитектура-площад с църква, ограден от кафенета под сянката на огромни чинари, каменни къщи, покрити с тикли и украсени с дървени орнаменти. Настаняване в хотела и вечеря.

Ден 2
Ден 2

От село Портаря (в близост до Макриница) минава Пътеката на Кентаврите.
Пътеката минава през гора от високи чинари и следва малка река, която пресича с помощта на дървени мостчета. Шумът на водата и гъстата растителност създават впечатлението, че ни следят Кентаврите.

След това от Портаря минаваме пътеката до Ханя през местността Аликопетра. Пътеката следва стар път, свързващ селата над котловината на Волос. Редуват се полянки и букова гора, а през пролетта могат да се видят много диви цветя.

Нощувка в Ханя

12 км   870 м   300 м   5 часа

Ден 3
Ден 3

Крайморска пътека, от Агиос Йоанис до плажа Милопотамос.
Една пътека, която следва дивите брегове на Пелион покрай Егейско море. Минава се покрай плажа Дамухари, естествено пристанище от източната страна на планината. Редуват се почвена пътека, калдаръм и почвен път. Следваща спирка е плажът Факистра, малък плаж от бели камъчета, ограден от отвесни скали които контрастират на тюркоазените води на Егейско море. Продължаваме към плажа Милопотамос, разделен на две от една голяма скала. Тук завършва пешеходната ни разходка. Продължаваме нагоре по склона към селцето Цакарада с микробуса. Живописното селце е известно с огромния си чинар, който хвърля сянка над целия площад, пълен с кафенета и ресторантчета.

Нощувка в хотел в Агиос Йоанис

10 км   680 м   650 м   4 часа

 

Ден 4
Ден 4

Трансфер до селцето Трикери, и изкачване на планината Тисей.
Планината Тисей е най-южния рид на полуостров Пелион. Каменист, с ниска растителност, предлага страхотни гледки на юг към остров Евбея, Спорадските острови и сушата от другата страна на Пагаситийския залив. Най-високата точка на рида е връх Евзонос (644м).

Нощувка в хотел в Агиос Йоанис

11 км   700 м   960 м   6 часа

 

Ден 5
Ден 5

Отпътуване за София.

Включва/Не включва

 • Транспорт до Пелион и обратно
 • Водач с български и гръцки
 • 4 Нощувки
 • 4 Закуски
 • Всички трансфери по време на екскурзията
 • Всички входни такси
 • Допълнителни услуги
 • Разходи от личен характер
 • Напитки, обеди и вечери

Продължителност

3- 5 часа
Многоднево

Географски район

Пелион, Гърция

Още информация

Транспорт

Пътуването ще се осъществи със споделен транспорт - микробус, който ще ни съпътства през цялото време. Ще ни води до и очаква на началната и крайна точка на преходите.

Допълнително условие

Пътуването ще се осъществи при записали се минимум 6 човека. Възможно е да се осъществи и при по-малък брой записали се, но ще има корекция в цената. 
Посочената цена е на човек в двойна стая в хотелите. 

от 799 лв

Това може би ще ви хареса